25 octombrie 2007

Despre uninominal, la rece

Acum ca tot a venit frigul cred ca ar fi cazul sa privim unele chestiuni mai la rece asa, ca sa nu contribuim inutil, prin flacari si spume la gura la incalzirea globala (desi, daca asta ar duce si la disparitia "dinozaurilor", n-ar fi tocmai rau).

Zgomotele create in ultima vreme pe tema votului uninominal si mai ales pe subiectul, de maaaaare impact la publicul confuzat, "cine e cel mai uninominal din tara?" incep sa acopere esenta.

Un articol foarte bun pe tema asta are Cristi Parvulescu aici.

Pe scurt, si sistemul propus de Basescu (A), si ala propus de Tariceanu (Be) sunt uninominale. Deci daca il mai auziti pe faimosul Catalin Avramescu ca sustine ca Be n-ar fi uninominal, "dupa toate manualele de stiinta politica", sa stiti ca bate campii cu gratie (si nu-mi dau seama de ce, ca altfel pare si foarte informat si impartial :)))))) ).

Sectiunea alegatori

Vrei ca scena politica sa aiba 2 partide mari si late, dintre care unul sa fie la putere cu 51 pana la 70% (sau mai stii? poate 80-90%) din locurile din Parlament? Alege sistemul A.

Esti simpatizant al unui partid care nu e in primele 2, dar are totusi vreo 10-15-20% din voturi (sa zicem) si nu vrei sa te trezesti ca nu e nimeni in Parlament sa te reprezinte? Atunci nu alege sistemul A, ca s-ar putea sa te simti frustrat dupa alegeri. Deci Be.

Esti simpatizant al unui partidulet de sub 7-8%? Atunci poti sa te lingi pe bot de orice fel de reprezentare in Parlament pe uninominal, ca asta nu e pentru catei (metaforic vorbind). Mai bine te reorientezi spre unul din partidele mai mari...

Sectiune speciala pentru alesi

Esti parlamentar si nu stii daca mai mananci si in mandatul viitor la bufetul Camerei sau al Senatului? Esti discret, nu iti place publicitatea, nu te duci la talk-show-uri iar initiativele tale legislative se limiteaza la ocrotirea paunilor cu coada in evantai si promovarea crescatoriilor de melci? In cazul asta roaga-te sa retrimita Basescu legea Be inapoi la parlament si sa pice si refendumul - altfel, e clar ca nu mai vezi niciun bufet! A, si daca pica uninominalul, pune-te bine cu seful tau de partid, ca altfel nici liste nu mai apuci!

Daca te mai stie lumea, ai mai facut cate ceva, te-ai mai vazut la TV - poti ajunge la bufetul sus-mentionat si in varianta A, si in variana Be.
In plus, in varianta A poti ajunge parlamentar, chiar daca nu esti intr-un partid mare, si daca ai mai cantat pe la nunti, ai un club de fotbal sau ai aparut la pagina 5.

Mult succes!

UPDATE: Doc scrie si el pe blogul lui despre subiect (din pacate, da un pic cu bata in balta, zicand ca aia care spun ca Franta vrea sa introduca ceva proportionalitate in sistemul lor majoritar gresesc, dupa care recunoaste ca, totusi, asa e!). Deci in Franta intr-adevar se va renunta la actualul sistem, urmand a fi usor modificat - in sensul ca va deveni mixt. Ma rog, ca la Radio Erevan, explicabil totusi prin partizanatul greu disimulat al lui Doc.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Io nu-s partizan aproape deloc si vad ca Doc are mai degraba dreptate. Nu de alta dar prea putini dintre reprezentanti vor fi ales proportional in Franta...

Anonim spunea...

Whatever, e un pic gravida...